Sterilisatie / castratie

Een hond is vanaf 6 maanden mogelijks vruchtbaar.

Indien u geen nestje wilt met uw hond, raad ik meestal aan om een teef te laten steriliseren rond de leeftijd van 5-6 maanden, vóór de eerste loopsheid. Als u uw hond op deze jonge leeftijd laat steriliseren, is de kans op baarmoederkanker of melkkliertumoren op latere leeftijd praktisch nihil.
Voor een teefje raad ik zowieso aan om ze te laten steriliseren omdat oudere vrouwelijke honden vaak last hebben van een baarmoederontsteking. Bij deze aandoening ontsteekt de wand van de baarmoeder en wordt er etter gevormd. Deze gaat de baarmoeder vullen, en de hond wordt erg ziek. Ze zal meestal koorts krijgen en veel beginnen drinken, terwijl ze minder eet. Indien een hond in deze toestand moet geopereerd worden, is dit een spoedoperatie bij een oude, zieke hond. Hierdoor is het risico op complicaties veel groter dan als u uw hond op jonge leeftijd en in gezonde toestand laat steriliseren.
Ook melkkliertumoren komen regelmatig voor bij niet-gesteriliseerde, oudere teefjes. Deze kunnen goedaardig zijn, maar zijn soms ook kwaadaardig waarbij ze snel uitzaaien naar de longen.

foto hond

Indien u echter een reu hebt, is het een ander verhaal. Oudere mannelijke honden kunnen ook wel problemen krijgen zoals teelbalkanker, prostaatkanker en goedaardige prostaatvergroting. Bij deze aandoeningen zijn de honden echter meestal niet zo ziek als je er op tijd bij bent en kunnen ze alsnog gecastreerd worden. In het geval van prostaatkanker is het overigens ook niet bewezen dat castratie zou helpen om het te voorkomen.
Ik raad castratie van een reu dan ook meestal alleen maar aan voor gedragsredenen. Als uw hond namelijk erg dominant is of de kinderen “berijdt” of stopt met eten voor een week omdat de teef van de buren loops is, kan een castratie in veel gevallen wel helpen.
Twijfelt u of een castratie een oplossing zou zijn voor uw hond, kan u ook altijd eerst een chemische castratie laten doen. Hierbij wordt er een staafje onderhuids ingeplant dat gedurende 6 of 12 maanden de hormoonhuishouding van uw reu stillegt. Hierdoor kan u gedurende deze periode beoordelen of het gewenste effect wordt bereikt. Na deze periode wordt uw hond terug zoals voordien. Deze chemische castratie kan gebeuren zonder verdoving en tijdens de consultatie. Het kan ook soms handig zijn als u een koppeltje honden hebt en u nog even wil wachten met een nestje.